Intervju s Petrom Brajdić-Mitidieri

Katarina Luketina

Kroz kratki intervju upoznajte našu dugogodišnju učiteljicu Petru Brajdić-Mitidieri, koja ovaj koja ovaj vikend na ciklusu Zdrav’ko yoga vodi radionicu o PRANAYAMI.

1) Koje je tvoje iskustvo intezivnog bavljenja pranayamom nakon dugogodišnje vlastite Ashtanga prakse te dugogodišnjeg rada kao yoga terapeuta?

Petra: Pranayama je krak koji dolazi nakon asane. To je tako s razlogom. Fizičko tijelo mora biti fleksibilno (posebno dijafragma i rebra), a živčani sustav jak, za nalet pranične energije koji primamo dok prakticiramo pranayamu. Pranayama ima znatno dublje i jače posljedice nego praksa asana i stoga joj treba pristupiti s velikom pažnjom i razumijevanjem budući da je moćan alat. Postoje neke vrste pranayame koje su potpuno sigurne za sve (i to je ono čega ćemo se dotaknuti na predstojećoj radionici), a postoje i neke, koje, ako se nesmotreno prakticiraju, mogu dovesti do teških psihičkih problema. Pranayama definitivno nije nešto što želite naučiti od neiskusnog učitelja!

2) Da li i na koji način pranayama tehnike koristiš u svom radu kao yoga terapeut? U kojim slučajevima su one najefikasnije?

Petra: Kao joga terapeut, cijelo vrijeme koristim pranayamu. Među mnogim zdravstvenim problemima, vrlo je korisna kod anksioznosti, depresije, problema sa spavanjem i visokog krvnog tlaka. U manje očitim načinima liječenja, može se koristiti i za liječenje svih drugih vrsta ozljeda (npr. koljena, donjeg dijela leđa, glavobolje itd.).

3) Možeš li nam u kratko objasniti iz najave spomenut odnos pranayame i ega?

Petra: Kao što je već spomenuto, pranayama jača živčani sustav i daje veliku moć praktikantu. Ta moć može ići na dva načina; jedan od načina je prepoznati da je naše pravo ja (Atman) dio svega što postoji – što vodi do poniznosti. Drugi način je rast našeg ega (Asmita), koji uzima ovo znanje i čini ga svojim, što postaje prva velika prepreka (Klesha) napretku.

Najvažniji rad u yogi (bilo da je asana, pranayama, itd.) je uvijek držati svoj ego malim. Kako stječemo moć, moramo postajati sve ponizniji.

Petra Brajdić-Mitidieri