Intervju s Danijelom Dubičancem

Katarina Luketina

Kroz kratki intervju upoznajte Danijela koji vodi yoga terapijsku online radionicu Biomehanički pozdrav suncu.

1. U radionici ćeš nas upoznati s izvornijom varijantom pozdrava suncu. Koje je tvoje mišljenje o razlicitim varijantama ‘izvornog’ pozdrava suncu (kao da svaka grana joge nudi svoju opciju za koju tvrdi da je izvorna pa se čini ispravno zapitati se o toj izvornosti)?

Inačica Pozdrava Suncu izvorna je u povijesnom smislu. Prva je zapisana. Dok druge grane mogu tvrditi razne stvari o starosti i izvornosti Pozdrava koju podučavaju, za to nema materijalnih dokaza. Bez obzira koliko je izvorna ova varijanta, biomehanički je superiorna većini slijedova koji se podučavaju kao Pozdrav Suncu. Kao i svi do sada, neke sam stvari dodao, a neke izbacio iz Pozdrava, prema onome što trenutno smatram da je najbolja praksa. Čini mi se da sam u boljem položaju od svojih prethodnika jer se mogu osloniti na kolektivno iskustvo anatoma, biomehaničara i sportaša.

2. Koji su po tvom mišljenju problemi sjedilačkog načina života i s tim u vezi pozdrava suncu kako ga znamo iz ashtanga vinyase?

Ne hodamo li 8 do 10 tisuća koraka na dan, slabi nam probava, vid, mišići, deformira se kralježnica, smanjuje iskoristivi volumen pluća, pojačavaju kronične upale.

Lista je poduža i tu ne prestaje. Najveći gluteus je zgnječen i rastegnut od prekomjernog sjedenja bez prekida, gubi svoju funkciju u koraku, pa prednji kinetički lanac radi previše. S obzirom da se u Pozdravu Suncu u Ashtanga vinyasi naglašava fleksibilnost stražnjih loža, uz nedovoljnu aktivaciju gluteusa to se uklapa u flektični otisak stolice. Stražnje lože u mom iskustvu postaju gibljivije kad idemo na uzrok, a to su zanemareni gluteusi koji svoj posao delegiraju donjim leđima i stražnjim ložama. Inzisitranje na njihovoj dužini vodi u ozljedu.

3. Koje svoje iskustvo bivanja ‘u zoni’ u vezi s pozdravima suncu (ili nevezano za njih) bi izdvojio?

Nedugo nakon što sam shvatio da je cijela paradigma položaja povezanih pokretom kriva i počeo Pozdrav Suncu tretirati kao jedan pokret, doživio sam da se krećem lako, brzo, bez napora uz nesvakidašnji dojam da me pokreće vanjska sila. Vjerujem da se nekoliko preduvjeta moralo ispuniti za takvo nešto: potpuno tehničko ovladavanje pokretom, relativno zdravo tijelo i visoki intenzitet vježbe. Brzina koja me dovoljno izazvala da uđem u zonu bila je 6 do 7 sekundi po Pozdravu. Tada je nemoguće sinkronizirati dah s pokretom