Intervju s Danijelom Dubičancem

U radionici ćeš nas upoznati s izvornijom varijantom pozdrava suncu. Koje je tvoje mišljenje o razlicitim varijantama ‘izvornog’ pozdrava suncu?
Inačica Pozdrava Suncu izvorna je u povijesnom smislu. Prva je zapisana. Dok druge grane mogu tvrditi razne stvari o starosti i izvornosti Pozdrava koju podučavaju, za to nema materijalnih dokaza.

Pročitaj više →

Intervju s Petrom Brajdić-Mitidieri, Ph.D.

Budući da je koljeno valjkasti zglob (može se samo “otvarati i zatvarati” kao vrata), ako ga rotiramo možemo ozlijediti ligamente. Jednom kada su ligamenti preizduženi, više se ne mogu vratiti u prvobitno stanje. Stoga moramo ojačati potpornu strukturu koljena, odnosno mišiće koji vode do koljena i od kuka i od gležnjeva.

Pročitaj više →

Intervju s Andreom vidas

Core je jako bitan na fizičkoj razini. Prva uloga koju radi je održava tlak u trbuhu i drži unutarnje organe na mjestu. Nadalje je zaslužan za pravilnu posturu i ravnotežu u opterećenju između prednjeg i stražnjeg dijela tijela. Ukratko rad na “six pack-u” olakšava bol u donjim leđima… Na energetskoj razini u ovom su području 2 energetska centra: 2. i 3.

Pročitaj više →

Intervju s Andrijom Bosanac-Schroetter

Tradicionalna kineska medicina objašnjava pojavu proljetnog umora kao slabiju prilagodbu tijela novim klimatskim uvjetima. Tokom zime, krvne žile, posebno kapilare ne provode krv toliko na površinu tijela, posebno kožu, već ostaje više u dubljim dijelovima tijela i organima. Kako tijelo krvotokom šalje i pranu (chi) tijelom, tako ta prana u hladnijim vremenima ostaje više u dubljim dijelovima tijela.

Pročitaj više →

Intervju sa Sandrom Pribanić

Svakodnevno vježbanje joge, svjesno disanje, osluškivanje našeg tijela “iznutra” definitivno pomažu da se svjesno (samo) reguliramo i budemo prisutniji sebi, drugima i svijetu. Joga nam daje ritam – asane se izmjenjuju na predvidljiv način, naše disanje i valovi izmjene udaha i izdaha stvarju oslonac u samoj fiziologiji našeg tijela. Nedostatak ritma ili “ispadanje” iz ritma dešavaju se kad stres i život postanu previše i kad se izgubimo.

Pročitaj više →

Intervju s Petrom Brajdić-Mitidieri

Pranayama je krak koji dolazi nakon asane. To je tako s razlogom. Fizičko tijelo mora biti fleksibilno (posebno dijafragma i rebra), a živčani sustav jak, za nalet pranične energije koji primamo dok prakticiramo pranayamu. Pranayama ima znatno dublje i jače posljedice nego praksa asana i stoga joj treba pristupiti s velikom pažnjom i razumijevanjem budući da je moćan alat.

Pročitaj više →

Intervju s Ivanom Crničić

Moj interes za face yogu se dogodio “slučajno”. Odjednom sam počela primjećivati ljude na satovima yoge koji opuštaju tijela, ali im lica često ostaju u različitim mimičkim grčevima. Istovremeno sam počela primjećivati i neke promjene na svom licu i interesiralo me zašto i kako se one događaju pa sam počela proučavati anatomiju lica i slučajno upoznala Danielle Collins na jednom yoga festivalu u Londonu.

Pročitaj više →

Yoga kao terapijska praksa

Možda ste se nekad zapitali: ‘ Je li yoga za mene?’ Jesam li dovoljno fleksibilan/na za sve te zahtjevne asane (položaje tijela)? Što se uopće uči i radi na joga satovima? Otkud ona potječe? Možda čak gajite sumnje da je riječ o hinduističkoj religioznoj disciplini?​Ovaj članak mogao bi vam dati malo drugačiji pogled na ova […]

Pročitaj više →

Kroz vlastito iskustvo

Yogu smatramo cjelovitom disciplinom, jer vlastitim iskustvom vidimo kako tijelo utječe na um i obrnuto, vidimo kako svi sistemi neprestano međusobno komuniciraju. Asane (yogijski položaji) su za naš živčani sustav stresne situacije koje svjesno izazivamo u kontroliranoj atmosferi kako bi naučili biti mirni sa senzacijama koje bude.Položaji tijela okidači su emotivnih i misaonih stanja – […]

Pročitaj više →