Mindfulness meditacija

Mindfulness je meditacijska praksa kojom razvijamo vještinu obraćanja pozornosti na sadašnji trenutak te kreativnost kako se postaviti prema sadašnjem iskustvu.

Mindfulness (pomnost) je prirodna sposobnost svakog čovjeka da bude svjestan onoga što se događa u sadašnjem trenutku i da isto može prihvatiti sa suosjećanjem, na miran način. To je stanje svijesti u kojem um ne osuđuje niti se opire onome što prepoznaje i što trenutno jest te ima dovoljno prostora procijeniti kako se ispravno postaviti. Dva su ključna elementa mindfulnessa, svijest/budnost i suosjećanje/prihvaćanje.

Biti mindful i imati te kvalitete uma nije slučajnost, to je svjestan odabir svakoga od nas. Iz tog razloga, da bi se uopće mogli sjetiti sadašnjeg trenutka, potrebno je redovito “trenirati” kroz formalnu i neformalnu meditacijsku praksu.

Mi djelujemo prema obrascima i navikama (svjesnim i nesvjesnim) koje smo stekli tokom godina svojeg života. Kada krenemo meditirati mi “treniramo” naš um da sve češće odlučuje biti u direktnom iskustvu s tjelesnim senzacijama, osjećajima i mislima. Učimo vidjeti jesu li nam ranije steknute navike zaista korisne i steći mogućnost izbora u reakcijama na okolnosti.

Kako kultiviramo tu vještinu prisutnosti bez potrebe da sudimo, izbjegavamo ili se vežemo za svaku pojavnost, otvaraju se novi izvori razumijevanja i mudrosti, prilike za drukčije odluke i put ka slobodnijem životu.

Metta (loving kindness) je meditacija u kojoj svjesno kultiviramo mentalna i emocionalna stanja dobre volje, ljubavi i suosjećanja za sebe i druge. U formalnoj meditaciji ove vrste kontempliramo pozitivne karakteristike živih bića kako bi plemenita stanja ljubavi i suosjećanja razvili u svojem srcu.