Serija online yoga terapijskih radionica​
održana od 16.1. – 20.3.2021.

Divya Terapija je serija radionica namijenjena yoga entuzijastima i yoga učiteljima koji žele produbiti svoje znanje te prilagoditi yogu u terapijske svrhe. Kroz ovu seriju istražit ćemo alate koje yogijska praksa nudi u svrhu rješavanja zdravstvenih tegoba s kojima se često susrećemo. Voditelji radionica su dugogodišnji yoga učitelji koji u svojoj praksi stavljaju naglasak na terapijski aspekt yoge. 

Program

DivyaLive je subotama u 10h ugostio stručne učitelje yoge u seriji radionica Divya Terapija.
Svaka radionica sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela te obrađuje jednu temu.

Struktura svake radionice:
– 30-45 min predavanje na odabranu temu
– 15 min pitanja i odgovori
– kratka pauza
– 1h – 1h i 15min vođeni sat yoge vezan za temu iz predavanja
– diskusija i zaključak
Trajanje svake radionice je oko 2h – 2h i 30min ili prema potrebi teme.

– ​Svi koji sudjeluju na radionici dobit će snimku radionice te poveznice ili izvore znanja ukoliko ih učitelj sugerira.

Raspored radionica:
​♥ 1. SUBOTA 16.1. ZDRAVA LEĐA I VRAT – Petra Brajdić-Mitidieri, Ph.D.
♥ 2. SUBOTA 23.1. YIN YOGA I PRAKSA YOGE ZIMI  Andrija Bosanac-Schroetter
♥ 3. SUBOTA 30.1. SAMOMASAŽOM DO NOVOG ISKUSTVA YOGE  Danijel Dubičanac
♥ 4. SUBOTA 6.2. I WILL ALWAYS CORE YOU – Andrea Vidas
​♥ 5. SUBOTA 13.2. TEHNIKE YOGE LICA KAO ANTI-STRES TERAPIJA  Ivana Crnčić
​♥ 6. SUBOTA 20.2. TIJELO KAO VJERNI SVJEDOK – Sandra Pribanić
♥ 7. SUBOTA 27.2. STRES – KAKO DJELUJE  Petra Brajdić-Mitidieri, Ph.D.
♥ 8. SUBOTA 6.3. OSNAŽUJUĆI, UZEMLJUJUĆI FLOW – Iva Mertić
♥ 9. SUBOTA 13.3. TERAPIJSKI ASPEKT PORAVNANJA U YOGI – Ana Kutija
♥ 10. SUBOTA 20.3. YOGA I TJELESNO ORIJENTIRANA TERAPIJA  Sandra Pribanić

Što vam je potrebno:
– prostirka za yogu
– yoga rekviziti / zamjenska pomagala
​Svaki učitelj će za svoju radionicu najaviti što vam je potrebno.

Uključivanje i cijena:
– Radionice se održavaju preko Zoom aplikacije subotom u 10 sati (izuzev subote 20.2. i 20.3. kada se radionice održavaju u 17h).
– Za Divya Terapiju ispunite prijavnicu za registraciju.
– Potvrdu o uplati pošaljite na mail divya@yogazagreb.com. Potvrda o uplati vam rezervira mjesto na radionici.
– U slučaju da ne možete sudjelovati na nekoj radionici u vrijeme kada se odvija (a uplatili ste ju), nema problema – šaljemo vam snimku. 
– Ako bi rado odslušali radionicu koja je već prošla, cijeli tjedan nakon radionice još možete kupiti snimku po istoj cijeni. Snimke su dostupne tjedan dana. ​

Snimke radionica

​Ako ste propustili radionicu iz serije Divya Terapija koja vas je interesirala s veseljem obavještavamo da su sve snimke dostupne za ponovno glednaje, učenje i vježbanje s našim stručnim učiteljima. Vrlo jednostavno: javite nam se na info.yogazagreb@gmail.com, napišite koju radionicu želite kupiti, ​pošaljite potvrdu o uplati i mi vam šaljemo link za snimku.

Detalji radionica

1. SUBOTA 16.1. / 10-12.15h

Zdrava leđa i vrat

Petra Brajdic-Mitidieri, Ph.D.
Bolovi u leđima i vratu jedna su od najzastupljenijih bolesti današnjeg društva. Za to je zaslužan naš životni stil (sjedenje satima ispred ekrana), ali postoje i drugi čimbenici koji igraju važnu ulogu.

– U teorijskom dijelu radionice popričat ćemo o relevantnim anatomskim, fiziološkim i psihološkim čimbenicima koji mogu uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa (stres, podsvjesni strahovi itd.).

– Kroz praktičan dio radionice istražit ćemo kako ublažiti nelagodu u 4 regije kralježnice – zdjelica, lumbalni dio, prsni koš i vrat. Proći ćemo vježbe kojima možemo spriječiti ponavljanje bolova u leđima.

​​Oprema za radionicu:
Yoga remen, yoga ciglica i jastuci.

O Petri
Petra podučava yogu međunarodno više od 20 godina. Ovlaštena je yoga terapeutkinja već 10 godina od Međunarodnog udruženja Yoga terapeuta (IAYT) te u ime organizacije vodi tečajeve profesionalnog razvoja. Petra čvrsto vjeruje u iscjeliteljske moći yoge i strastveno želi motivirati yoga učitelje i učenike s tim znanjem. Više…


2. SUBOTA 23.1. / 10-12.15h

Yin yoga i praksa yoge tijekom zime 

Andrija Bosanac-Schroetter
Prema kineskoj tradiciji taoizma svako godišnje doba ima karakteristike prema kojima prilagođavamo način života kako bi stalno bili u balansu. Zimi dominira energija yina: tamna, hladna, polagana, s unutarnjim fokusom. Preporučuje se polagana tjelesna praksa s naglaskom na meditativni aspekt, posvećivanje pažnje sebi, reduciranje stresnih elemenata. Zima je povezana s elementom vode te meridijanima bubrega i mokraćnog mjehura. Bubrežni meridijan se smatra riznicom životne energije, pa je zato zima povoljan period za usporavanje tempa i revitalizaciju životne energije. Neke životinje u skladu s time zimi hiberniraju. 

– U teorijskom dijelu ćemo pričati o energetskoj anatomiji kroz aspekt tradicionalne kineske medicine – kako prana ili chi prolaze kroz tijelo, kako je usmjeravati, na što obratiti pažnju u kojem godišnjem dobu (emotivno, kako vježbati, kroz prehranu…) i kako te stvari možemo uklopiti u svoju osobnu yoga praksu, neovisno o stilu.

– Prakticirat ćemo asane koje stimuliraju tijek energije po meridijanima bubrega i mokraćnog mjehura, s naglaskom na anatomsku aktivaciju tkiva. Naučit ćemo kako ova saznanja uklopiti u yogijsku praksu te kako izvući još više dobrobiti iz svoje osobne prakse.

​​Oprema za radionicu:
Yoga ciglice, yoga bolster ili jastuci.

O Andriji
Andrija je po zanimanju akademski glazbenik trombonist i certificirani Yoga učitelj. Andrija se prvi put susreće s istočnjačkim tradicijama i učenjima 2003. godine kada odlazi na svoje prvo putovanje u Indiju. Njegovo yoga putovanje nastavlja se kroz dinamične (yang) stilove Ashtange, Vinyase i Power yoge, kao i upoznavanje sa nježnijim i suptilnijim stilom yin yoge koje predano vježba od 2011. godine. Više…


3. SUBOTA 30.1. / 10-12.15h

Samomasažom do novog iskustva yoge

Danijel Dubičanac
U svakoj vježbi, pa i posturalnoj yogi, dogodi se da preopteretimo mišiće koji se stisnu u mikrogrčeve. Mišići od njih slabe te se duže oporavljaju od napora. Pojavljuju se bolovi, u tom ili nekom drugom dijelu tijela što često zbunjuje praktičare koji rješenje problema traže na krivom mjestu. Dobar primjer su bolovi između lopatice i kralježnice koji dolaze iz točaka okidača s prednje strane vrata. Samomasažom ćemo izbjeći ili smanjiti bolove te vratiti lakoću pokreta.

– U teorijskom dijelu pričat ću o preklapanju ayurvedskih marmi s akupresurnim točkama, modelu nastanka točaka okidača i četverodijelnom tretmanu za njihovo uklanjanje. Objasnit ću terapeutski pritisak i što se događa onima koji trpe bol na masaži.

– U praktičnom dijelu potražit ćemo točke okidače na mjestima karakterističnim za vježbače yoge i otpustiti ih. Probat ćemo i nekoliko osnovnih asana prilagođenih saznanjima o nastanku mikrogrčeva.

​Oprema za radionicu:
Teniska ili pikava fizio loptica, duga čarapa. 

O Danijelu
Danijel vodi tečajeve hatha yoge od 1997. godine. Radi s mješovitim dobnim skupinama i razinama vještina, razvio je individualni pristup podučavanju asana. Uz redovne sate hatha yoge održava radionice temeljene na yogi: yoga za ured, yoga za zdrave kosti, yoga za trudnoću, antistres yoga, tibetanska pranayama. Više…


4. SUBOTA 6.2. / 10-12.30h

I will always CORE you

Andrea Vidas
Core je prvi mozak našeg tijela. Da, prvi.
I samim time zaslužan za razne stvari u našem tijelu, no i van njega. On je prvi pokazatelj kako probavljamo situacije u svom životu te nam mnogo govori o snazi i nedostatcima koji uzročno-posljedično imamo u svom organizmu. Samo s fizičke strane odlikuju ga razni slojevi, osim “six-packa”, tu postoje još i energetski bitni centri bitni za svakog pojedinca i njegovo samopouzdanje, nošenje sa stresnim situacijama ili branjenje od nama nelagodnih situacija ili osoba.
Kako se brinemo o našem prvom mozgu odraziti će se prvo na našem fizičkom zdravlju a onda i na posturi.

– U teorijskom dijelu obraditi ćemo fizičku anatomiju “CORE-a”, njegove slojeve te sve ono ispod tih slojeva (probava i reproduktivni organi), način na koji naš centar podupire posturu i kako možemo smanjiti boljke (npr. bolove u kralježnici), dotaknuti ćemo se PSOASA koji prolazi kroz trbuh (jedini mišić koji spaja gornji i donji dio tijela), što znači zdrava probava, kako se odražava na svakodnevni život i kako je smiriti i unormaliti ali ćemo se dotaknuti i energetske anatomije.

– U praktičnom dijelu ćemo naučiti aktivirati duboki centar, otpustiti napetosti iz trbuha samomasažom i resetirati zakočen psoas te prepoznati kada nam treba dublji rad na sebi u vidu detoksikacije tj. odmora od svega što nam ne radi dobro.
Dobit ćete i upute što uključiti u svakodnevni život kako bi naša probava ostala sretna i zadovoljna, trbuh nenapuhan, makan i sretan.

​Oprema za radionicu:
ciglica i dekica.

O Andrei
Andrea svoje znanje, ljubav i veselje vježbanja yoge dijeli s drugima predano podučavajući već desetak godina. Ljubav prema različitosti ljudi i njihovih tijela odvela su je na istraživanje terapijskog pristupa yogi koji se proteže kroz sve njene satove. Certificirana je učiteljica Multistyle yoge (YT200), senior učiteljica Vinyasa yoge (YT500), Vinyasa Krama i Moon Sequence učiteljica (RYT300), Aerial BodyMove instruktor. Više…


5. SUBOTA 13.2. / 10-12.15h

Tehnike yoge lica kao anti-stres terapija

Ivana Crnčić
Yoga lica u posljednje je vrijeme sve popularnija, ne samo zbog svog pomlađujućeg učinka na lice, već i kao način povezivanja sa sobom, komunikacije s tijelom te opuštanja. Osim vježbi za jačanje tonusa mišićima lica, yoga lica uključuje i akupresuru te samomasaže lica, s ciljem otpuštanja tenzija iz mišića lica te pomoći pri različitim tegobama.

– U teorijskom dijelu upoznat ćemo se s mišićima lica, stresnim zonama lica, posljedicama utjecaja stresa na lice te najčešćim promjenama uzrokovanim pretjeranom mimikom. Popričat ćemo o akupresuri i samomasažama kao efikasnim metodama kojima sami možemo smanjiti razinu stresa.

– U praktičnom dijelu napravit ćemo akupresurni i masažni tretman lica, kako bismo opuštanje osjetili i u praksi.

Oprema za radionicu:
Ugodna atmosfera s nježnom glazbom, ulje za masažu lica. 

O Ivani
Yogom, istočnjačkom filozofijom i literaturom susrela se u roditeljskom domu te nakon samostalnog prakticiranja otkriva dinamične stilove yoge. Završava Gaia Yoga školu za učitelje dinamičnih stilova sa Sandrom D Bianco i Marcom Biancom, Rainbow kids yoga školu, Gaia Yoga školu prenatalne/postnatalne yoge, Yin yoga edukaciju sa Sebastianom Pucelleom i Murielle Burellier te Facial Yoga školu s Danielle Collins. Više…


6. SUBOTA 20.2. 17-19.15h

Tijelo kao vjerni svjedok: priča o utjelovljenju duše

Sandra Pribanic, RP
Osnovna hipoteza tjelesno orijentiranih terapija je mogućnost da uistinu osjetimo našu životnost, osjećaj strasti za životom i sve u njemu – individualnost i autentičnost. Osjećaje moramo propustiti i oživjeti kroz naše fizičko tijelo. Yoga nam ponekad pomaže pri tome!
Naše tijelo nije statično ni kruto. Ono je interaktivno “polje” koje je u stanju adaptirati se i reagirati na vanjske i unutarnje podražaje. Naše tijelo zrcali doživljaje koje smo prošli do sada, naš trenutni odnos sa svijetom i nama samima (izvana i iznutra). Prakticiranje yoge samo po sebi donosi više energije u sistem tijela. Često ta dodatna energija “pojača” već poznate ili iznese na površinu nove blokove, pitanja i obrasce za koje do tada nismo ni znali da postoje u nama!

– U ovoj radionici posvetit ćemo se fizičkom tijelu kao jednom od razina našeg postojanja i potaknuti znatiželju za dubljim shvaćanjem obrazaca i blokova koji nam se ponekada zrcale i na fizičkoj razini.
– U praktičnomdijelu radionice usmjerit ćemo pažnju prema tijelu kao svjedoku našeg života do sada, proućavat ćemo kako se nekih priča sjećamo a neke nam se “zapletu u tijelu”; vježbat ćemo različite načine uzemljavanja (kroz tijelo, dah i centar srca), izuzetno važnog bilo da se radi o stvaranju sigurnog prostora za osobni razvoj ili za terapeutski rad s drugima. Upoznat ćemo se s unutarjnim promatračem, suputnikom koji nas ne osuđuje te probuditi nježnost, mekoću i zahvalanost za tijelo u kojem živimo.

Ova radionica se iznimno održava od 17.00-19.15h zbog razlike u vremenskim zonama.

O Sandri
Sandra Pribanic je psihoterapeutkinja koja živi i radi u Torontu, Kanada. Njen pristup je holistički, integrira tjelesno orjentiranu psihoterapiju, psihoterapiju baziranu na iskustvima ranog djetinjstva, iscjeljivanje razvojne i kolektivne traume, principe svjesne prisutnosti, energetskog rada, meditacije i kreativne vizualizacije. U privatnoj praksi Sandra nudi individualnu terapiju, rad s parovima i obitelji, te psihoterapeutsku superviziju. Uz terapeutski rad, Sandra vodi radionice u Kanadi i internacionalno. Više…


7. SUBOTA 27.2. / 10-12.15h

Stres – što je, kako djeluje na nas i kako ga možemo spriječiti

Petra Brajdic-Mitidieri, Ph.D.
Radionica o STRESU namijenjena je svima koji žele naučiti o uzrocima stresa, njegovom začetku u živčanom sustavu, učincima koje ima na fizičko tijelo, kako njime upravljati i u konačnici, kako ga eliminirati.

​- U teorijskom dijelu pričat ćemo o tome kako naša uvjerenja, misli i osjećaji mogu dovesti do stvaranja stresa u umu i tijelu te kako to možemo promijeniti. Razmotrit ćemo fizičku manifestaciju stresa – grčenje mišića u različitim dijelovima tijela (čeljust, područje ramena, donji dio leđa, dijafragma, oči itd.).

– Kroz praksu ćemo naći niz mogućnosti tretiranja napetosti za svako od tih područja. Uključit ćemo specifične tehnike asana, pranayame i meditacije.

Oprema za radionicu:
Yoga prostirka, jastuk za sjedenje.

O Petri
Petra podučava yogu međunarodno više od 20 godina. Ovlaštena je yoga terapeutkinja već 10 godina od Međunarodnog udruženja Yoga terapeuta (IAYT) te u ime organizacije vodi tečajeve profesionalnog razvoja. Petra čvrsto vjeruje u iscjeliteljske moći yoge i strastveno želi motivirati yoga učitelje i učenike s tim znanjem. Više…


8. SUBOTA 6.3. / 10-12.15h

Osnažujući, uzemljujući flow 

Iva Mertić ​
U sklopu ove prakse stavit ćemo naglasak na aktivaciju dubokih mišića uz same kosti i kralježnicu, kao što je psoas, da bi gradili potporu tijelu iznutra prije nego što krenemo sa vanjskom ekspresijom pokreta.

– U kratkom uvodnom dijelu Iva će obrazložiti način disanja, kretanja i obrasce povezivanja daha i pokreta koji će nam pomoći da u praksi aktiviramo upravo te duboke mišiće i tako postignemo bolju kvalitetu stabilnosti.

– Praksa će biti u znaku balansa. Njima ćemo se poslužiti kako bi osjetili tu unutarnju snagu te istražili i osvijestili kvalitetu uzemljenja kroz bazu položaja tj. dio tijela koji je u doticaju s prostirkom. Najveći naglasak stavit ćemo na osnaživanje nogu, gluteusa i “core-a”.

​Oprema za radionicu:
Yoga ciglica, bolster (ili deblji, veći jastuk) i dekica.

O Ivi
Nakon dugogodišnjeg prakticiranja asana te ostalih yogijskih tehnika, Iva Mertić je od 2009. g. certificirana učiteljica yoge, a po struci diplomirana književna komparatistica i profesorica fonetike. 2012. g. završava 500 satnu, naprednu obuku za učitelje u Om yoga school te postaje RYT 500, kao i Yoga Kids TTC po metodi Rainbow kids yoga. Veliki izvor znanja i inspiracije na dosadašnjem putu yoga prakse bili su joj Snježana Vukas, Sandra i Marco Bianco.  


9. SUBOTA 13.3. / 10-12.15h

Terapijski aspekt poravnjanja u yogi

Ana Kutija
Poravnanje je izraz koji u yoga asanama koristimo za opisivanje preciznog načina postavljanja položaja kako bismo maksimizirali njegovu prednost i umanjili rizik od ozljeda. Ispravnim poravnanjem svi praktičari, neovisno o razini znanja i ograničenjima, postižu dobar učinak položaja. Potiče se upotreba rekvizita, modifikacija i dobrog starog zdravog razuma u službi pronalaženja najsigurnijeg i najkorisnijeg načina da svako tijelo u potpunosti doživi svaku asanu te iskoristi maksimalan učinak prakticiranja yoge.

– Opis teorijskog dijela: Upoznavanje s terminologijom, što je terapijska yoga, zašto je bitno poravnanje…

– Praktični dio: 1h vježbanja osnovnih asana uz detaljna uputstva i objašnjenja.

Oprema za radionicu:
Yoga blokovi, yoga remen, bolster, zid, stolica – sve opcionalno.

O Ani
Ana ima 23 godišnje radno iskustvo kao medicinska sestra, medicinsko-sportski terapeut, trener te instruktor yoge. 15 godišnje iskustvo u radu s profesionalnim sportašima, višegodišnje iskustvo u radu s menadžerima na programima wellbeinga i upravljanja stresom, te višegodišnje iskustvo rada kroz yogu s pacijentima oboljelim od karcinoma, multiple skleroze, depresije i problema s kralježnicom. Više…


10. SUBOTA 20.3. / 17-19.15h

Yoga i tjelesno-orijentirana terapija:
Kroz polivagalnu teoriju do integracije

Sandra Pribanic, RP
Pridružite mi se u dvosatnoj radionici kroz koju ćemo istraživati neuro-fiziološku platformu autonomnog živčanog sustava i načine na koje se ona preklapa s vježbanjem yoge te yogom u terepeutske svrhe.

– U teorijskom dijelu upoznat ćemo se s polivagalnim sistemom, kreiranim na bazi jednog jedinog živca – Vagusa, poznatog i kao “soul nerve”, koji istovremeno mjeri našu opuštenost i osjećaj (ne)sigurnosti. Kroz kontekst te dvije platforme, polivagalnog sistema i yoge, naglasit ćemo važnost yoge za tjelesno, mentalno, emotivno zdravlje, sposobnost samo-regulacije, koregulaceije i emotivne okretnosti i žustrine.

– U praktičnom dijelu proučavat ćemo i “igrati” se raznim tijelima / razinama postojanja u kojima obitavamo (fizičko, emotivno, kognitivno, energetsko, spiritualno) i istraživati načine kako su ti svi dijelovi međusobno povezani s našim živčanim sustavom.  Također ćemo osvijestiti naš polivagalni sistem i naučiti praktične vježbe za reguliranje istog. Radionica će završiti integracijom kroz vođenu vizualizaciju namijenjenu povezivanju i balansiranju kognitivnog uma, srca, i intuitivnog tijela u cjelinu.

Ova radionica se iznimno održava od 17.00-19.15h zbog razlike u vremenskim zonama.

O Sandri
Sandra Pribanic je psihoterapeutkinja koja živi i radi u Torontu, Kanada. Njen pristup je holistički, integrira tjelesno orjentiranu psihoterapiju, psihoterapiju baziranu na iskustvima ranog djetinjstva, iscjeljivanje razvojne i kolektivne traume, principe svjesne prisutnosti, energetskog rada, meditacije i kreativne vizualizacije. U privatnoj praksi Sandra nudi individualnu terapiju, rad s parovima i obitelji, te psihoterapeutsku superviziju. Uz terapeutski rad, Sandra vodi radionice u Kanadi i internacionalno. Više…